...πλέον γνωστή και ως La Brebis!

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Στο Σούφλικα τον Αύγουστο (Μέρος 1ο)

Μιας και η πρώτη γεύση εδώ πέρα ήταν από Γράμο λέω να παραμείνω εκεί, άλλωστε είναι και το αγαπημένο μου βουνό.

Μετά από τις πρώτες μου εξορμήσεις σε κάποιες κορυφές του Γράμου είχε έρθει η σειρά του Σούφλικα (2146m). Ο Σούφλικας δεν είναι κάποιο από τα διάσημα σημεία του βουνού και είναι κάπως απομονωμένος για τους πεζοπόρους, δηλαδή ιδανικός για τα γούστα μου.

Το ξεκίνημα έγινε πρωί Σαββάτου από την Αετομηλίτσα μετά από καφεδάκι στον καινούργιο ξενώνα του χωριού με ιδανικό καιρό. Η ανάβαση ξεκίνησε λίγο έξω από το χωριό, σε χωματόδρομο που ξεκινάει δίπλα σε μια μικρή εκκλησία. Ο δρόμος ήταν συνεχώς ανηφορικός και περνούσε από την νοτιοανατολική πλευρά της κορυφής Μαύρη Πέτρα μέχρι να φτάσει στο αλπικό λιβάδι που ονομάζεται Πάτωμα. Η εναλλαγή της εικόνας στην ανάβαση εκπληκτική. Από τη διάσχιση ενός άγριου, σχεδόν σεληνιακού, τοπίου στη Μαύρη Πέτρα ξαφνικά περνάς σε ένα φιλόξενο και δροσερό μέρος όπως το Πάτωμα.

Πλάι στη Μαύρη Πέτρα
Πλάι στη Μαύρη Πέτρα

Στο Πάτωμα
Στο Πάτωμα
Από εκεί συνεχίσαμε με κατεύθυνση βόρεια πάνω στο δρόμο, διασχίζοντας πότε φιλόξενα και πότε άγρια τοπία, μέχρι που φτάσαμε στη Στάνη Λάμπρου. Είμασταν πια κάτω από τον Σούφλικα, έτοιμοι για την τελική ανάβαση. Φτάσαμε στην κορυφή περίπου μια ώρα μετά, προσεγγίζοντάς την από τα νότια.

Souflikas peak
Σούφλικας
Η κορυφή κοσμείται από δύο αμπριά, υπολείμματα του Εμφυλίου και έχει καταπληκτική θέα στη γύρω περιοχή. Ανατολικά απλώνονται τα μεγάλα δάση προς την Καστοριά, ενώ δυτικά βλέπουμε όλες τις ψηλές κορυφές του Γράμου.

Relaxing
Ξεκούραση στην κορυφή

The view from Souflikas peak
Η θέα από την κορυφή του Σούφλικα προς τα νότια και δυτικά
Μετά από την απαραίτητη ξεκούραση, κατεβήκαμε την κορυφή από ένα λούκι και βρεθήκαμε στη Στάνη Λάμπρου και πάλι. Από το σημείο αυτό ξεκινάει νέος χωματόδρομος σε πολύ κακή κατάσταση που συνεχίζει κατηφορικά δίπλα σε όμορφο δάσος και τελικά καταλήγει στη Γράμμουστα, όπου και διανυκτερεύσαμε.

Την πρώτη μέρα διασχίσαμε περίπου 20χλμ διαδρομής, τα οποία καλύψαμε σε 9:30 ώρες. Κάποιος πιο έμπειρος στην περιοχή σίγουρα θα κάνει κοντά στις 7.



View Souflikas in a larger map

2 σχόλια:

  1. Την επόμενη φορά πριν βγάλεις φώτο πες μου να κοψω τα νύχια μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν φτάνει που κάθε φορά περιμένω να πάρεις 46 πόζες, τώρα θα περιμένω να κόψεις και τα νύχια; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή