...πλέον γνωστή και ως La Brebis!

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ξαναβεντού

'Ηρθε η ώρα για τα πρώτα χιόνια της χρονιάς! Όχι τώρα, πάει ένας μήνας σχεδόν. 'Οταν δεν έρχονται σε σένα τα χιόνια καλό είναι να πηγαίνεις εσύ να τα βρεις. Αλλά πρώτα:



Αν θες να ψήσεις καλή και μαλακή προβατίνα στα κάρβουνα θέλεις πρώτα απ'όλα καλό κρέας. Καλά σιτεμένο, όχι χαζά. Παῖδια αν θες να κάνεις παιχνίδι με τα χεράκια, μπουτάκι αν θες πιο πολύ τσιτσί. Λίγο αλάτι και μπόλικο κόκκινο πιπέρι. ΟΧΙ ΛΑΔΙ! Έχεις δει τι κουβαλάει πάνω το κρέας; Βάλε κάρβουνα. Πολλά, θέλει φωτιά καλή. Το κρέας μην το γυρίσεις πολλές φορές και κράτα κι έναν πυροσβεστήρα κοντά γιατί μόλις αρπάξει θα φωνάζεις:
-Γυναίκαααααααα! Φέρε νερό!
Άστην ώρα πάνω, να γίνει καλά. Μετά φάτην.

Ειδική συμβουλή από την ντόπια: Αν είναι αρσενικό το ζώο, μην είναι στην περίοδο που προυτσαλιέται γιατί βρωμάει.


Τι να σας κάνω, κουβαλιέστε που κουβαλιέστε ως εδώ ψάχνοντας συμβουλές, να βάλω και γω τα πέντε σεντς μου (όχι 100% δικά μου αλλά λέμε τώρα).


Λοιπόν λέγαμε για την δεύτερη επίσκεψη στο Ventoux (η πρώτη εδώ). Μιας και είμασταν για τα καλά μέσα στο φθινόπωρο θέλαμε να βγούμε λίγο στο δάσος με τα κόκκινά του, τα κίτρινά του κτλ κτλ. Τα συγκεκριμένα δάση τα είχαμε μπανίσει από την άνοιξη και απλά περιμέναμε να έρθει η ώρα τους. Βρήκα και μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, αυτήν την φορά όχι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά με μια καλή κατεβασιά πάνω σε βρεγμένα φύλλα. Την έφαγα την βουτιά μου δηλαδή.

Χωρίς πολλά-πολλά λόγια:


Start of the path
Το ξεκίνημα
Directions
Λευκό-κόκκινο η σήμανση για μονοπάτι GR
The end of autumn
Ο δυνατός αέρας μια βδομάδα πριν
έριξε κάτω όλα τα φύλλα...
The peak
...αλλά καθάρισε τον ουρανό...
Sunny Ventoux
...κι έριξε ένα καλό χιονάκι!
Going down
Εδώ τραυμάτισα τον πισινό και τον
εγωισμό μου.

Από εκεί και πέρα βόλτα στο δάσος και παιχνίδια με το φως.


In the forest

Walk on




In the forest

Μια τελευταία όπως φεύγαμε με το αμάξι:

Provence


 

13 σχόλια:

  1. όμορφα!

    (ερώτηση: στο άλλο ποστο είχες κάτι κολοκύθες κομμένες κομματια στο φούρνο με λαδόκολα. Για ρώτα: γιατί τις είχες; για να τραβήξουν τα υγρά; δεν τις τρίβεις και τις αφήνεις ολονυχτίς να στραγγίξουν;)

    Αντρίκια πράματα έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνες πηγαίναν να γίνουν σούπα. Στο φούρνο τις είχα(ε) για να μαλακώσουν και να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα για το βράσιμο (χωρίς τρίψιμο αλλά με λιώσιμο στο φινάλε).

      Πιο αντρίκια γίνεσαι Τατσ...όχι όχι γίνεσαι Κασιδ...ώχου γεμίσαμε άντρες εδώ μέσα!

      Διαγραφή
  2. Ρε τι ωραία που είναι!!! Να κάνεις τη βόλτα στο δάσος και όταν γυρίσεις να σε περιμένει και μια προβατίνα καλοψημένη και λίγο τσίπουρο!! αυτή είναι ζωή!!! :D

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις πάντα. Ωραία βουνά αλλά προβατίνα γιοκ. Έχει δηλαδή αλλά είναι ολίγον τι τσιμπημένη. Όσο για το τσίπουρο, όταν έστειλαν οι δικοί μου λίγη ρακή σπάσαν τα μπουκάλια μέσα στο δέμα και πήραμε να μην πω τι. Τώρα αναμένουμε νέα αποστολή!

      Διαγραφή
  3. Τσόκο, η κολοκύνθη, όταν αργοψήνεται στο φούρνο, μελώνει και σου κάνει καλύτερη σούπα. Μαζεύεις και πιο εύκολα τη σάρκα, γιατί αν θες να την καθαρίσεις ωμή (ειδικά τη μεγάλη-μεγάλη) είναι ένα ζόρι, εδώ που τα λέμε.
    Βράζεις και δυο χούφτες καρύδια, τα καθαρίζεις, αλέθεις τα πιο πολλά, τα ανακατεύεις μαζί της προς το τέλος, τα υπόλοιπα τα κόβεις φλοίδες και τα πασπαλίζεις από πάνω αντί για κρουτόνια.
    Εναλλακτικά, μια μικρή πατατούλα, ένα πράσο, ένα καροτάκι. Κι όλα μαζί πουρές.
    Άμα βρεις και καπνιστή πάπρικα, ρίχνεις όσο αντέχεις και πας στον παράδεισο.
    Υπάρχουν κι άλλα δυο τρία κόλπα για νοστιμιά, αλλά ας μην τα φανερώσουμε όλα στους αδιάκριτους.
    Πάντως πρέπει να είναι κανείς εγκληματικά άσχετος για να μην του πετύχει κολοκυθόσουπα.

    Τώρα για τα βουνά, τι να πω... τα έχω πει τόσες φορές
    (Ζήλιααααα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτου να πάρει, δεν εννοούσα καρύδια, ΚΑΣΤΑΝΑ εννοούσα. Κάστανα. Ηλίθια...

      Διαγραφή
    2. Καλά ντε, κάστανα!

      Οι συμβουλές καταχωρήθηκαν. Εσύ την άλλη φορά δοκίμασε με κάρι!

      Διαγραφή
    3. bernardina, θα το δοκιμάσω εν καιρώ. Θενκς!

      Διαγραφή
    4. Να συνεισφέρω μια έξτρα αντρική άποψη για τη σούπα.
      1. η πολτοποίηση γίνεται πολύ ευκολότερα με το μαγικό "ματζαφλάρι" για σούπες (2 λεπτά). Με το μούλτι πολύ παίδεμα και μπορεί να γίνεις χάλια άνετα.
      2. Στο σερβίρισμα για αντίθεση κάποιοι βάζουν γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος. Δε βάζω όυτε το ένα το άλλο προτιμώ τον άνιθο ή τον μάραθο.

      Διαγραφή
    5. Με το ματζαφλάρι τις φτιάχνω. Μάλλον δεν το έκανα κατανοητό. Πολύ εργαλείο, πράγματι!

      Εναλλακτικά εκείνη την σατανική την creme fraiche αλλά μετά σου γίνεται κουσούρι και τρέχεις στα νοσοκομεία!

      Διαγραφή
  4. Τρέ πιτορέσκ!
    Εκεί που κάνεις παιχνίδια με τις σκιές των δέντρων και το φώς, κάνει και ο φακός σου κάτι τσαλιμάκια.
    Η σαβούρδα τερμάτισε ομαλά ή με κάνα δεντράκι ανάμεσα στο πόδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ωρέ δεν είναι τσαλιμάκια! Το αγαπάμε το flare γι'αυτό και τραβάμε κόντρα στο φως!

      Στις σαβούρδες είμαι highly trained και πέφτω πάντα πάνω στον ποπό. Μοιραία, σταματάει σύντομα.

      Διαγραφή